Kako postaviti Google Chromecast

1. O uređaju

Google Chromecast mali je, ali opsežan zabavni centar koji vam omogućuje izravno gledanje videozapisa i fotografija s Interneta i vaših uređaja na televizor, bez potrebe za žičnom vezom. Sve interakcije odvijaju se preko bežičnih mreža.

Sve više uređaja pretvara televizor u višenamjensku tehniku

2. Povezivanje

Pokretanje Google Chromecasta vrlo je jednostavno. No, u slučaju da se proces ne čini intuitivnim za korisnika, programeri su postavili dijagram ožičenja na stražnjoj strani poklopca.

Glavni konektor gadgeta je HDMI, pronalazimo odgovarajući utor za pristajanje i stavljamo ga u njega.

Napomena: ako televizor ima nekoliko HDMI izlaza, svakako zapamtite broj na koji ste spojili Chromecast.

Sada je vrijeme da spojite napajanje. Postoje dva načina za to:

  1. Ako vaš televizor ima USB priključke, povežite se s jednim od njih putem Micro-USB adaptera koji se isporučuje s njim. Nakon što smo se tako povezali, riješili smo se viška žica koje su išle u utičnice;
  2. Ako se ne možete spojiti na USB nije moguće, onda preko adaptera, koji je uključen u komplet, možete se napajati izravno u utičnicu.

Napomena: postoje modeli televizora u kojima USB priključci ne pružaju potrebnu snagu za napajanje Chromkasta. U tom slučaju morate se ponovno spojiti preko utičnice.

Od tog trenutka sve je spremno za prvo lansiranje. Čim uključite televizor i odaberete HDMI kanal na koji je uređaj priključen, odmah će se pojaviti slika koja vas obavještava da je Chrome pokrenut i možete pokrenuti postavljanje.

3. Početno postavljanje

Velika prednost Khromkasta je što može raditi s gotovo svim uobičajenim operativnim sustavima:

  • IO;
  • Android;
  • Mac OS;
  • Windows.

Glavni uvjet je da je Chrome instaliran.

Prilikom prvog pokretanja morat ćete s Googleove web-lokacije preuzeti aplikaciju prikladnu za vaš OS ili dodatak za Chrome.

Adresa web-mjesta s odgovarajućim softverom bit će prikazana na zaslonu ili se može vidjeti unutar okvira.

Nakon svih ovih jednostavnih manipulacija, možete nastaviti s početnim podešavanjem.

Primarni zadatak je da se vaš gadget i Chromecast vide jedan drugoga. Da biste to učinili, provjerite je li omogućen Wi-Fi. Prvo, Chromecast će se ponašati kao pristupna točka. Program koji ste preuzeli pregledat će dostupne mreže. A među njima će vam pokazati sve što se odnosi na Chromcastam. Što ako ih imate više. Odaberite pravu i kliknite povezivanje.

Na TV zaslonu se prikazuje četveroznamenkasti identifikacijski kod. Unesite ga u svoj uređaj. Tako smo povezali ova dva uređaja. To je dodatna zaštita od pogrešnog povezivanja sa susjednim Chromkastom ili, obrnuto, tako da on ne može na vas izigrati, na isti način preuzimajući kontrolu nad vama.

Kada završite, započinje najvažniji korak instalacije:

Morate povezati čudo uređaj s istom mrežom u kojoj se nalaze uređaji kojima ćete upravljati. Isti program će vam pokazati sve dostupne mreže na koje se možete povezati.

Ovdje, ako želite, možete sami promijeniti ime Chromkasta.

Od trenutka kad su gadgeti na istoj mreži, možete se povezati s internetom i početi pregledati dostupne funkcije ili odmah gledati videozapise s interneta.

Nesumnjiva prednost je da za rad uređaja nije potrebno stalno držati računalo ili pametni telefon. Dovoljno je samo stabilna veza izravno s Wi-Fi pristupnom točkom, a onda drugi izvori više neće biti potrebni.

Napomena: Chromecast radi samo u pojasu od 2, 4 GHz. Ako pristupna točka na koju se pokušavate povezati radi na 5 GHz, jednostavno je neće vidjeti. Obratite pažnju na tu nijansu.

Ako ga trebate ponovno konfigurirati, morate ga ponovno postaviti.

Kliknite na gumb koji se nalazi pored USB porta i držite dok indikator ne zatreperi. Ovaj postupak traje oko 25 sekundi, ne manje.

4. Sučelja i upravljanje

Ako nema potrebe za emitiranjem podataka s postojećih uređaja, možete odmah početi gledati sadržaj s Interneta.

Na raspolaganju nam je odmah:

  • YouTube;
  • Netflix;
  • Google Play filmovi;
  • Google Play glazba;
  • Google+;
  • Deezer Music;
  • JustDanceNow;
  • Amediateka.

Popis resursa stalno se širi.

Umjesto daljinskog upravljača, koristi se uređaj s kojeg je napravljena veza i konfiguracija Chromkasta.

Da biste prenosili podatke s računala ili telefona, morate instalirati Google Cast - to je dodatak pregledniku. Nakon instalacije, u gornjem desnom kutu pojavit će se gumb, klikom na koji će se početi kopirati sve što se događa na računalu koje šalje ili pametnom telefonu na TV ekran.

Chromecast je već izdao mnogo softvera koji proširuje njegovu funkcionalnost. Pregled tih aplikacija možete pogledati na službenoj stranici Googlea:

//www.google.com/intl/ru_ru/chrome/devices/chromecast/apps.html

5. Napredne postavke sučelja

Lijep bonus bit će mogućnost prilagođavanja slika, fotografija ili videozapisa prikazanih u pozadini. Ako ostavite zadane postavke, prikazat će vam se samo prekrasne slike: priroda, prikazi svjetskih muzeja, umjetnička djela, gradovi, pa čak i informacije o vremenu.

No, odabir možete prilagoditi tako da zaslon prikaže više i fotografije iz vaše osobne kolekcije.

6. Zaključak

Neka Chromcast i ne može se nazvati punopravni predstavnik video playera, korisnici će mu se svakako svidjeti zbog svoje kompaktnosti, lakoće povezivanja, postavki i jednostavnosti korištenja.

Svatko tko je na istoj kućnoj mreži s Chromecastom može se jednostavno povezati s njom i svima početi prikazivati ​​svoje fotografije i videozapise. Upravo ta funkcionalnost može biti najpopularnija i za one koji vole družiti se s grupom prijatelja i ozbiljnih poslovnih ljudi na prezentacijama.